sobota, 2 lipca 2016

" Nice Cream "czyli zdrowe, pyszne i puszyste lody bez chemi i cukru


Nice Cream: zdrowe lody bez chemi i cukru 

Jak zrobić zdrowe, kremowe i puszyste lody w domu? Dzisiaj podam przepis, prosty i szybki.

Zapewniam Cie tego lata mozesz jesc tak duzo lodów ile chcesz bez szkody dla zdrowia!!!




klasyczny wariant Nice Cream  sklada sie z zamrozonego banana,   ale mozesz fantazjowac z lodami bez granic, do mrozonych bananów mozemy dokladac inne ( takze mrozone!) owoce, czekolade, wanilie  jak chcemy nawet warzywa np. szpinak 

 Najbezpieczniejsze lody to te robione domowym sposobem. Nawet dzieci będące warzywno-owocowymi niejadkami uwielbiać będą domowe lody! Nieświadome niczego będą pochłaniać jednocześnie 100% pełnych witamin i minerałów owoców które można przemycić właśnie w lodach.

W domu można zrobić dwa rodzaje lodów: ( sorbety) ale ja podam przepis na moje ulubine puszyste w smaku lody
 

PRZEPIS : 

Lody kremowe – aby się nimi cieszyć  należy zaopatrzyć się w dojrzałe banany (takie z plamkami brązowymi na skórce), czasem można trafić na przecenione tylko dlatego, że mają plamki. One nie są zepsute, lecz zwyczajnie dojrzałe. Ew. można kupić mniej dojrzałe i niech dojdą w domu.Potem obieramy je ze skórki, kroimy w plasterki ok. 1 cm grubości i wkładamy do zamrażarki (na tacce lub w woreczku). Na drugi dzień możemy przystąpić do robienia lodów. Ilościowo można liczyć 1-1,5 banana na osobę.

cierpliwie miksuj na najwyższych obrotach aż zacznie się tworzyć masa, którą są po prostu… lody!  

Kremowe, puszyste, całkiem jak u Wlocha!

WAZNY SZCZEGÒL : Jesli uwazasz ze same lody bananowe sa dla ciebie w smaku nieco za slodkie mozesz dodac do lodów troche soku z cytryny ( na 3 banany ok pól cytryny) 
smak stanie sie bardziej "neutralny" i jest swietny jako baza do dalszych smakowych eksperymentów :)


Możesz zmieniać smaki dodając np. nieco karobu w proszku aby otrzymać lody czekoladowe albo zamroź np. truskawki czy jagody i zmiksuj razem aby mieć lody truskawkowe czy jagodowe, nie dosładzaj, bo są już naturalnie  słodkie. Warto zawsze i w każdym przypadku dodać domowej esencji waniliowej do miksowanej masy. Jeśli panuje taki upał, że za bardzo się masa w czasie miksowania rozpuściła, można na jakiś czas włożyć ją jeszcze do zamrażarki.

UWAGA: Jesli ktos chce moze dolaczyc jogurt naturalny

Mozesz pomyslec ze te lody sa troszke oszukane, bo skladnikiem sa owoce? A ja sie zastanawiam czy te sklepowe lody to  jeszcze prawdziwe lody ? i mysle ze jednak te sklepowe sa oszukane

W tych z marketu znajdziesz cukier, syrop fruktozowo-glukozowy, utwardzane tłuszcze oraz koktajl chemikaliów mających oszukać twoje zmysły iż oto właśnie jesz coś bardzo zdrowego. Czy lody czekoladowe mają w sobie czekoladę? Niekoniecznie, smak czekoladowy można uzyskać dodając aldehyd C-18.

Zgodnie z polskimi przepisami producenci lodów nie mają obowiązku opisywania w składzie na opakowaniu nazw wszystkich dodatków (np. aromatów) użytych do produkcji lodów, wystarczy napisać „aromat”. Inne substancje użyte podczas produkcji lodów też są owiane tajemnicą. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych.
Możemy zatem liczyć na to, że w zakupionych w sklepie lodach znajdziemy rozmaite rzeczy, nawet… środek na wszy:

–  aldehyd C-17 – używany jest w przemyśle do produkcji barwników i gumy – nadaje lodom smak wiśniowy
–  aldehyd C-18 – używany jest do produkcji płynów do mycia naczyń i innych detergentów, nadaje lodom smak czekoladowy
- aldehyd masłowy – stosowany jest do produkcji klejów kauczukowych, nadaje lodom smak orzechowy
koszenila – E120 – jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej.
octan benzylu – rozpuszczalnik azotanów, nadaje lodom smak truskawkowy
octan etylu – w przemyśle garbarskim jest używany do czyszczenia skór, nadaje lodom smak ananasowy
piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy- nadaje lodom smak waniliowy

Czym najlepiej robimy lody? 

Mikserem, ale
zamiast miksera można zaopatrzyć się za ok. sto złotych w urządzenie typu „Yonanas” czyli taką jakby wyciskarkę do lodów (moze byc marki Turbo, Tv290w). Wtedy banany do mrożenia kroi sie na pół, a nie na plasterki. Automat ten ma mocny silnik i łyka śmiało nawet takie połówki mrożonych bananów. Kiedy zaś dodamy czekoladę (starczy naprawdę zaledwie kostka dobrej gorzkiej na jedną porcję lodów), to wychodzą nam lody typu stracciatella. Lody w automacie robią się dużo szybciej niż mikserem. Należy tylko pamiętać aby owoce wyjąć parę minut wcześniej z zamrażalnika, aby nie były twarde jak kamień. Wadą urządzenia jest bardzo hałaśliwa praca
Takie domowe lody można udekorować dodatkowo zdrowymi orzechami, rodzynkami, jagodami Goji, kawałeczkami owoców, polać syropem karobowym itd. Możliwości ograniczone są tylko naszą fantazją!

Zdrowe LODY dla ochlody! zapraszam do ekspetymentowania i próbowania i dajcie koniecznie znac jak Wam wyszly ??

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz